Kontakt

Lovska družina Dobrava
v Slovenskih goricah
Sp. Senarska 3
2235 Sv. Trojica
d.š.: 35132213
TRR: SI 56 0410 2000 0275 855

STAREŠINA
Franc Slekovec
041 736 328

GOSPODAR
Vlado Steinfelser
031 578-161

TAJNIK
dr. Zoran Belec
041 657-784

LOVSKI ČUVAJ

Vlado Steinfelser
031 578-161

Jure Toš
041 296 696

GOSPODAR DOMA

Rado Gradišnik
040-201-283

Ivan Turčin
041-882-592

ZA POŠILJANJE KLASIČNE POŠTE

LOVSKA DRUŽINA DOBRAVA
Slekovec Franc
Kadrenci 32
2236 Cerkvenjak

UREDNIK SPLETNE STRANI
Peter Rajniš 

Iskanje

Vremenska napoved

Živa slika

ziva-slika

 

Življenje v gozdu - v živo

Vir : Romunija

 

 

koledar

Lovna doba naše divjadi

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

V PESNIŠKI DOLINI IZGINJAJO (ŠE) ZADNJE OAZE ZA MALO DIVJAD?

Potem ko je mala divjad tudi s pomočjo lovcev in dodatnega zimskega krmljenja preživela dokaj ostro zimo, se ji na pomlad očitno ne obeta nič dobrega. Motorne žage že glasno »pojejo« in na veliko padajo še zadnje naravne remize in grmišča, v katerih si  je lahko mala divjad poiskala mir,trajno zavetišče in prostor za razmnoževanje. Na udaru so znova nižinske lovske družine ( LD ), še zlasti v Pesniški in tudi Ščavniški dolini. Med njimi je tudi LD Dobrava v Slovenskih goricah, ki je letos očitno izgubila še zadnjo oazo za malo divjad v predelu Spodnje  Senarske in Spodnjih Verjan. Na levem bregu stare struge reke Pesnice je ob njivskem  kompleksu, s katerim gospodari lenarški podjetje Žipo padlo vse, drevje in grmišča. Nekaj drevja in neuporabnih grmišč je ostalo le še na desnem bregu ostanka Pesnice ob njivah, s katerimi gospodari ptujska Perutnina. Kako dolgo še?

 A to še ni bilo najhuje, padla je tudi res kakovostna remiza za malo divjad ob sotočju melioracijskega potoka in  reke Drvanje v Spodnji Verjanah. V njej so lovci še letošnjo zimo na veliko krmili in skrbeli za večjo jato fazanov in manjšo kito jerebic. Kam so se te poljske kure po poseku drevja in grmišč  umaknile, še ni povsem znano, nekaj jih videvajo na pustih njivah in nekaj na travnikih, kjer so lahek plen predatorjev, lisic, kun in ujed.  Kot so povedali predstaviki podjetja Žipo, ki gospodarijo s temi njivskimi površinami, so opravili čiščenje stare struge Pesnice in melioracijskega potoka  v skladu z navodili in zahtevami Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ki jim daje zemljo v najem.Poseg so opravili  pred 1. marcem, kot to dovoljujejo predpisi in pustili nekaj dreves za ptice, saj se zavedajo njihovega pomena za obstoj ptic in drugih divjih živali. Dodali so še, da so vedno za dialog z lovci in da so jim pripravljeni pomagati z lesom, če ga bodo potrebovali za gradnjo visokih prež.  Je to res dovolj pa se sprašujejo ne samo lovci, temveč tudi mnogi naravovarstveniki. V tem predelu so namreč med drugim videvali tudi zelo redko in ogroženo zlatovranko.

Če se bo takšen trend nadaljeval, bo  mala divjad že čez nekaj let ostala brez vsakega kritja in  nujno potrebnega življenjskega prostora in bo počasi iz narave izginila. In ravno tega se lovci tudi najbolj bojijo, saj so odgovorni za ohranitev vseh vrst  prostoživečih živali. Tudi ta zgodba potrjuje znani rek, da je po toči zvoniti prepozno in da bi bil morda še kako koristen predhodni  argumentiran pogovor z upravljalcem zemljišč. A kar je pač  je, remiz  enostavno ni več in to je na dolgi rok zaskrbljujoče dejstvo, ne samo za resno ogroženo malo divjad v tem delu Slovenskih goric, pač pa čez čas tudi za kmetovalce. To nenazadnje potrjujejo izkušnje iz tujine in iz njih se očitno nočemo ničesar naučiti. Ali pač?

M.T.

 

  1. 1.Fotografija: Tako izgleda podrta remiza v Sp. Verjanah, ki je bila zadnje pribežališče za fazane in jerebice ( Foto Marjan Toš)
  2. 2.Fotografija: Melioracijski potok med Spodnjo senarsko in Spodnjimi Verjanami v Pesniški dolini  je pust, brez vodnega življa in še race so ga zapustile, saj ob njem ni več nobenega kritja ( Foto Marjan Toš)

IMG 1649

IMG 1666